Tussen hemel & aarde


De herfst is begonnen, we krijgen misschien wel dit weekend een warmte record. Voor mij is zoals ik al eerder schreef de herfst het allermooiste fotoseizoen. Toch is het nog erg groen in de meeste bossen, de beuken verkleuren pas laat...rond november. Maar voldoende andere foto opportunity’s en dus tijd om te verkennen en te kijken, zodat als de kleuren er zijn je direct weet waar naar toe te gaan.


Verkennen

Zo was ik afgelopen maandag op Landgoed Mariëndaal te vinden. Een prachtig landschap in Arnhem Noord met vele mogelijkheden en vooral bekend om de ‘Bedstee’ -de beukenhaag die in het landschap ligt en waar je doorheen kunt lopen. Dit keer heb ik de bedstee gelaten voor wat ze is en de oostelijke route gevolgd, omdat ik daar recentelijk niet was geweest. Qua apparatuur alleen de Fuji XT-1 + 18-55 mm. f/2.8-4 lens bij me en mijn kleine Calumet statief. Licht en handelbaar, precies voor dit soort doeleinden geschikt. Lekker wandelen, als het kan foto’s maken en géén gezeul met apparatuur. Deze wandelroute heeft me wel een paar nieuwe interessante plekjes opgeleverd, maar ook een uitdaging.


Over en onderbelichten

Aangezien de herfst is nog niet echt is qua kleur, de beuken zijn nog zeer groen van binnen in het bos, dan wil het gebeuren dat je als liefhebber van landschappen en wolkenluchten een scene ziet die je toch wilt vastleggen en waar wel een beetje de mooie kleuren inzitten. Al snel weet je dat het contrastverschil tussen ‘hemel & aarde’ te groot is, ondanks de voorbij drijvende wolken. Ik dacht gelijk aan mijn filters, die ik niet mee had genomen. Uitdaging dus. Totdat ik me besefte dat een ander bevriend fotograaf (Ronald Verwijs) eigenlijk niets anders doet dan HDR’s maken. Kortom dan geef je je maar eens over aan een techniek die er is, namelijk die van High Dynamic Range. Een techniek die ik vaak verfoei vanwege het overmatige onnatuurlijke effect. Maar in dit geval bedacht ik me en dus de eerste stap om tot een HDR opname te komen gezet. Meer lezen over HDR doe je hier.


Gemak dient de mens

Dan ontdek je hoe verdraaid handig, eenvoudig en doeltreffend de Fuji XT-1 is, dankzij alle knoppen en schakelaars bovenop de body. Links bovenop mijn body zit de gevoeligheidsknop voor ISO waarde instellingen, met daaronder de DRIVE instelschijf. Deze simpel van S (enkele opname) op BKT (bracketing) gezet zodat ik snel 3 opnames kon maken met 3 verschillende belichtingen. Daarmee bedoel ik, gebruik maken van de voorinstelling om vanuit de neutrale belichting een hele stop onder en een hele stop over te belichten. (mijn stond op hele stops en dus +1Ev en -1Ev bracket gemaakt het kan ook met 1/3e of 2/3e stops). Aangezien de camera op statief stond, gelijktijdig drie opnames gemaakt. Een statief is wel handig zodat je zeker weet dat je dezelfde foto’s over elkaar legt.

Afronden voor de goal 

Bij thuiskomst de foto’s geïmporteerd in Lightroom. En daar even uit moeten vinden hoe ik HDR Efex Pro moest gebruiken. Deze werkt net iets anders dan de andere Nik tools zoals Analog Efex, Colour Efex of Silver Efex. In dit geval de 3 belichtingen geselecteerd, exporteren geactiveerd naar HDR Efex Pro en dan doorloop je stap voor stap simpelweg het proces.  In dit programma kun je dan uiteindelijk de foto zo natuurlijk of extreem maken als je zelf zou willen. Ik heb gekozen voor natuurlijk. Even verderop in het bos ook de HDR techniek maar eens toegepast op een paar paddestoelen, zie bovenstaande foto. Hier zie je al een ietwat extremere, minder natuurlijke uitvoering van deze mogelijkheid om alle delen tussen licht en donker in je foto te laten zien.


Ga ik het vaker toepassen deze techniek? Dat weet ik eigenlijk niet, laat het van de situatie afhangen. Maar het is wel leuk om het nu eindelijk eens toegepast te hebben.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Petje (zaterdag, 18 oktober 2014 14:32)

  ik vind m mooi en ik zou zou zeggen gewoon doen, merk je vanzelf aan de reacties of het wel/niet goed is!

 • #2

  gery (zaterdag, 18 oktober 2014 19:42)

  Ik vind ze mooi Dave en een mooi verhaal wederom.

 • #3

  Bram (zondag, 19 oktober 2014 16:09)

  Mooie bewerking en foto's, was me niet opgevallen dat je met HDR bezig was geweest.


Recente foto's

A photographers dream
De Kraaijenberg op het Herikhuizerveld
Het paarse goud van de Posbank
Posbank 2019 'als de avond valt'
Nationaalpark Maasduinen
Vuurtoren Westhoofd in de duinen bij Groenedijk
Remains of the past @Vedersø Klit Danmark
The Houvig Fortification | Houvig Faestningen
Noctilicent Clouds - Lichtende nachtwolken boven Huissen Loovelden
Kleurrijk Deventer I
De kleine kerk van Homoet
De beroemde boom van de Posbank
Golden hour @Meinerswijk
About last night....
Finally
Horizontale panorama van de grote bloem Huissen
Panorama van Rhenen
KEMA of TenneT-toren te Arnhem
Hoofdstuk gesloten molens en tulpen fotograferen
Panorama van een Hollands cliché
Toyota Material Handling Nederland pre Blue Hour
Kinderdijk the Netherlands
Appingedam, de beroemde hangende keukens boven het Damsterdiep
Almost Gone
Blue hour Deventer aan de IJssel
Golden hour
nldazuu_ThyssenKrupp_2015 maart 18-33992.jpg
Kunstlichtfestival Kasteel Doornenburg
Fotograferen in Zeeland
In the distance

Social


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.