operation MARKET GARDEN 70 jaar

Bridge to liberation experience 19 september 2014 Arnhem

Gisteravond vond in Arnhem de herdenking plaats van Operation Market Garden met daarin de Slag om Arnhem. Het werd een zeer bijzondere herdenking met een centrale rol voor de brug die 70 jaar geleden centraal stond: de John Frostbrug.


De Bridge to Liberation Experience was een indrukwekkende ervaring voor me. Samen met meer dan 10.000 Arnhemmers was ik langs de Rijnkade, bij de John Frostbrug ooggetuige van een mooie herdenking in de vorm van een experience. Met beeld, live muziek, special effects en dans werden we meegenomen in het verhaal van de Slag om Arnhem en de evacuatie van de inwoners die daarop volgde. Evenzo zo mooi om te vermelden, is dat de ca. 80 aanwezige Britse en Poolse oorlogsveteranen vanaf de Jules Verne -die schuin op de Rijn lag-  het evenement van dichtbij konden bijwonen. Wat zal dit voor hun betekend hebben, immers 70 jaar geleden vlogen de kogels, granaten en al wat niet meer hun hier om de oren! Op deze boot was waarschijnlijk ook de 91-jarige Brit Harold Patfield aanwezig in Arnhem, hij is één van de twee nog laatst levende airbornes die daadwerkelijk op de brug gevochten heeft.

 

Ooggetuige

De rode draad in het verhaal was het ooggetuige verhaal van een Arnhems meisje, je ziet haar op het grote scherm...op het einde zie je haar in het nu.... het verhaal begon bij D-Day, de bevrijding van Parijs, Antwerpen, dolle dinsdag, de luchtlanding, schuilen in de kelder, een jonge Duitse soldaat, brandende Eusebius, geëvacueerd worden uit de stad en een maand lang verblijven in het Open Lucht Museum, de verloren slag, plunderingen, spookstad en uiteindelijk de wederopbouw.....met daarin het fantastisch aan elkaar gemixte live optreden van Dotan, met de wereldplaat Coming Home, hierin was de Rijnbrug weer opnieuw opgebouwd! 


bekijk onderstaand de foto's van gisteravond  

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Petje (zondag, 21 september 2014 10:28)

    keep the memory alive, mooi gedaan man.


Recente foto's

Moerputtenbrug
7 minuten voor de regenbui
John Frostbrug Arnhem iconisch monument | Bridge too Liberation
Klassieke compositie van de Ginkelse heide #heidekoort
Blue hour molen Kinderdijk 2018
Kleurrijk op de Hatertse en Overasseltse vennen
24 minuten voor zonsopkomst op de Posbank
Het paarse goud en de heidekoorts
Posbank 2018 het verhaal van heidekoorts na de hittegolf
How Low can you Go? | aan de Nijmeegse Waalbrug
de Posbank na de zomerse hitte van 2018
Panorama of Memories to #heathfeaver 2017
Summer in the city of Arnhem
Gravestenebrug over de Spaarne @Haarlam
Baloo 'Kashia' v.d. Amandelgaard
Natuurfotografen nu zelf opgejaagd wild?
Monument op de heuvel | Zomer landschap fotograferen
Heidekoorts is weer aangebroken
Samen fotograferen is leuker: blue hour Rhenen Cuneratoren
Pandorama Schuytgraaf
Heusden tijdens het blauwe uur
Deventer @Bluehour cityscape
Blue hour in het centrum van Arnhem
Blue hour icon John Frostbrug Arnhem 2018
Park Sonsbeek Arnhem
Bont boeket langs de dijk
Kleurrijke zonsondergang @Rockanje strand
Magic moment @Rockanje beach
Belvedere Moastero di Sabiona
Molen de Vlinder in Deil op 1e Pinksterdag 2018

Social


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.