operation MARKET GARDEN 70 jaar

Bridge to liberation experience 19 september 2014 Arnhem

Gisteravond vond in Arnhem de herdenking plaats van Operation Market Garden met daarin de Slag om Arnhem. Het werd een zeer bijzondere herdenking met een centrale rol voor de brug die 70 jaar geleden centraal stond: de John Frostbrug.


De Bridge to Liberation Experience was een indrukwekkende ervaring voor me. Samen met meer dan 10.000 Arnhemmers was ik langs de Rijnkade, bij de John Frostbrug ooggetuige van een mooie herdenking in de vorm van een experience. Met beeld, live muziek, special effects en dans werden we meegenomen in het verhaal van de Slag om Arnhem en de evacuatie van de inwoners die daarop volgde. Evenzo zo mooi om te vermelden, is dat de ca. 80 aanwezige Britse en Poolse oorlogsveteranen vanaf de Jules Verne -die schuin op de Rijn lag-  het evenement van dichtbij konden bijwonen. Wat zal dit voor hun betekend hebben, immers 70 jaar geleden vlogen de kogels, granaten en al wat niet meer hun hier om de oren! Op deze boot was waarschijnlijk ook de 91-jarige Brit Harold Patfield aanwezig in Arnhem, hij is één van de twee nog laatst levende airbornes die daadwerkelijk op de brug gevochten heeft.

 

Ooggetuige

De rode draad in het verhaal was het ooggetuige verhaal van een Arnhems meisje, je ziet haar op het grote scherm...op het einde zie je haar in het nu.... het verhaal begon bij D-Day, de bevrijding van Parijs, Antwerpen, dolle dinsdag, de luchtlanding, schuilen in de kelder, een jonge Duitse soldaat, brandende Eusebius, geëvacueerd worden uit de stad en een maand lang verblijven in het Open Lucht Museum, de verloren slag, plunderingen, spookstad en uiteindelijk de wederopbouw.....met daarin het fantastisch aan elkaar gemixte live optreden van Dotan, met de wereldplaat Coming Home, hierin was de Rijnbrug weer opnieuw opgebouwd! 


bekijk onderstaand de foto's van gisteravond  

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Petje (zondag, 21 september 2014 10:28)

    keep the memory alive, mooi gedaan man.


Recente foto's

A photographers dream
De Kraaijenberg op het Herikhuizerveld
Het paarse goud van de Posbank
Posbank 2019 'als de avond valt'
Nationaalpark Maasduinen
Vuurtoren Westhoofd in de  duinen bij Groenedijk
Remains of the past @Vedersø Klit Danmark
The Houvig Fortification | Houvig Faestningen
Noctilicent Clouds - Lichtende nachtwolken boven Huissen Loovelden
Kleurrijk Deventer I
De kleine kerk van Homoet
De beroemde boom van de Posbank
Golden hour @Meinerswijk
About last night....
Finally
Horizontale panorama van de grote bloem Huissen
Panorama van Rhenen
KEMA of TenneT-toren te Arnhem
Toyota Material Handling Nederland pre Blue Hour
Kinderdijk the Netherlands
Appingedam, de beroemde hangende keukens boven het Damsterdiep
Almost Gone
Blue hour Deventer aan de IJssel
Golden hour
nldazuu_ThyssenKrupp_2015 maart 18-33992.jpg
Kunstlichtfestival Kasteel Doornenburg
Fotograferen in Zeeland
In the distance
Hoofdstuk gesloten molens en tulpen fotograferen
Panorama van een Hollands cliché

Social


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.