Evenementenfotografie 'de slag om Bathmen'

Dit weekend vindt in en om Bathmen het historisch festival ‘Bathmen Spant De Kroon’ plaats. In mijn vrije tijd ben ik niet echt een figuur die evenement en drukke mensen massa's opzoekt. Maar toen ik vorig jaar bij Bob van den Berg (Zino2009) diverse prachtige platen voorbij zag komen van de slag om Bathmen, moest ik dit jaar wel zelf gaan kijken en fotograferen.

 

Tip: zorg dat je op tijd bent

Mijn belangrijkste tip voor het fotograferen van een evenement als deze is eigenlijk: zorg dat je op tijd bent. Niet alleen om een goede fotoplek te vinden, nee meer om van te voren een beetje te verkennen waar je ongeveer moet gaan staan, rekening houdend met de afstand en je lenzen. Ik had mijn Fuji XT-1 + 35 mm. (FF 52 mm.) bij me en de Canon 5DMKII met 70-200 mm. De slag zelf heb ik uiteindelijk alleen met de 70-200 mm. gefotografeerd. Doordat ik er ruim op tijd was en het terrein had verkend had ik al ontdekt dat vanuit een bepaalde hoek/zone  enigzins de actie kon vastleggen. Het terrein was goed afgezet en echt dichterbij kon niet. Liefste had ik hier een 300 mm. gehad, maar ja je moet het doen met wat je hebt. Doordat je dit weet en dus in een bepaalde zone blijft, ga je niet tijdens het evenement veel lopen, wat ook weer helpt om toch voldoende vast te leggen van het één en ander. 

 

Houdt rekening met het licht en de achtergrond

Hoewel ik niet helemaal wist wat te verwachten vandaag, ondanks dat ik diverse foto's van te voren had bekeken, me geconcentreerd op 2 zones. 1 waarin een kanon stond en één waar ik diverse infantrie bewegingen verwachte. Hierbij uiteraard rekening gehouden met de stand van de zon (Vandaag was het tijdens de slag prachtig weer, de zon scheen volop en omdat het midden op de dag is de zon aan mijn rechterkant gehouden, omdat teveel tegenlicht hier naar mijn beleving niet zou werken). Omdat het verschil tussen 'hemel & aarde' vanmiddag best fors was, voortdurende een laag standpunt gekozen, en eigenlijk zo veel als mogelijk een gesloten kader, zonder lucht proberen te schieten.


Maar niet alleen de plaatsing van de zon is essentieel, vooral ook hoe schiet je beelden die 'authentiek' overkomen. Wat ik wilde voorkomen is dat het publiek in de achtergrond zou opvallen en overheersen, of landschapselementen te vermijden die niet passen bij de sfeer. (er stonden elektramasten in een bepaalde hoek van het terrein) 

 

Focus

Door je niet als een gek te gaan bewegen, en zorgvuldig de elementen vast te leggen heb ik uiteindelijk 3 series gefotografeerd. De serie van de slag toon ik onderstaand, maar ik heb ook een serie van 'markante koppen' en een serie van het 'kampement'. Doordat we op tijd waren en de deelnemers aan de slag er ook al eerder waren konden we vooraf de personages vastleggen. Naderhand zijn we nog naar het kampement geweest en daar ook een impressie van kunnen maken. Zo voorkom je dat je als een 'dolle' gaat fotograferen.

Achteraf heb ik e.e.a. nabewerkt in Lightroom en het een nostalgische toning gegeven, passend bij de sfeer. 

 

Onderstaand tref je een serie foto's van de slag aan die ongeveer een uur duurde. Precies lang genoeg, want mijn CF kaartje van de Canon was ook helemaal vol, mede omdat ik er ook voor had gekozen om in continu opname stand te fotograferen.... ;-) kortom zorg dat je voldoende geheugenkaartjes meeneemt! Ook zonnebrand zou vandaag géén slecht idee zijn, gezien de kleur op mijn gezicht :-)

Foto impressie van de slag

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Rob van der laan (zaterdag, 31 mei 2014 23:11)

  Wat een prachtige serie foto's Bob.

 • #2

  P@tje (zondag, 01 juni 2014 08:27)

  Mooie impressie laat je zien. Het is net of we er tussen staan (op afstand) dan. En zoals je zelf al aangeeft is het jammer vwb de lucht en vind persoonlijk dan ook die foto's zonder de betere qua kleur. En in mijn ogen is de eerste foto voor mij het mooist, kleuren knallen lekker, mooie compo, dus ja geslaagd!

 • #3

  Bram (dinsdag, 12 augustus 2014 08:18)

  Mooie serie en verslag Dave, hier had ik graag bij geweest
  Uiteraard met de camera.


Recente foto's

Moerputtenbrug
7 minuten voor de regenbui
John Frostbrug Arnhem iconisch monument | Bridge too Liberation
Klassieke compositie van de Ginkelse heide #heidekoort
Blue hour molen Kinderdijk 2018
Kleurrijk op de Hatertse en Overasseltse vennen
24 minuten voor zonsopkomst op de Posbank
Het paarse goud en de heidekoorts
Posbank 2018 het verhaal van heidekoorts na de hittegolf
de Posbank na de zomerse hitte van 2018
Panorama of Memories to #heathfeaver 2017
Summer in the city of Arnhem
Gravestenebrug over de Spaarne @Haarlam
Baloo 'Kashia' v.d. Amandelgaard
Natuurfotografen nu zelf opgejaagd wild?
Monument op de heuvel | Zomer landschap fotograferen
Samen fotograferen is leuker: blue hour Rhenen Cuneratoren
Pandorama Schuytgraaf
Heusden tijdens het blauwe uur
Deventer @Bluehour cityscape
Blue hour in het centrum van Arnhem
Blue hour icon John Frostbrug Arnhem 2018
Park Sonsbeek Arnhem
Bont boeket langs de dijk
Kleurrijke zonsondergang @Rockanje strand
Magic moment @Rockanje beach
Belvedere Moastero di Sabiona
Molen de Vlinder in Deil op 1e Pinksterdag 2018
How Low can you Go? | aan de Nijmeegse Waalbrug
Heidekoorts is weer aangebroken

Social


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.