Evenementenfotografie 'de slag om Bathmen'

Dit weekend vindt in en om Bathmen het historisch festival ‘Bathmen Spant De Kroon’ plaats. In mijn vrije tijd ben ik niet echt een figuur die evenement en drukke mensen massa's opzoekt. Maar toen ik vorig jaar bij Bob van den Berg (Zino2009) diverse prachtige platen voorbij zag komen van de slag om Bathmen, moest ik dit jaar wel zelf gaan kijken en fotograferen.

 

Tip: zorg dat je op tijd bent

Mijn belangrijkste tip voor het fotograferen van een evenement als deze is eigenlijk: zorg dat je op tijd bent. Niet alleen om een goede fotoplek te vinden, nee meer om van te voren een beetje te verkennen waar je ongeveer moet gaan staan, rekening houdend met de afstand en je lenzen. Ik had mijn Fuji XT-1 + 35 mm. (FF 52 mm.) bij me en de Canon 5DMKII met 70-200 mm. De slag zelf heb ik uiteindelijk alleen met de 70-200 mm. gefotografeerd. Doordat ik er ruim op tijd was en het terrein had verkend had ik al ontdekt dat vanuit een bepaalde hoek/zone  enigzins de actie kon vastleggen. Het terrein was goed afgezet en echt dichterbij kon niet. Liefste had ik hier een 300 mm. gehad, maar ja je moet het doen met wat je hebt. Doordat je dit weet en dus in een bepaalde zone blijft, ga je niet tijdens het evenement veel lopen, wat ook weer helpt om toch voldoende vast te leggen van het één en ander. 

 

Houdt rekening met het licht en de achtergrond

Hoewel ik niet helemaal wist wat te verwachten vandaag, ondanks dat ik diverse foto's van te voren had bekeken, me geconcentreerd op 2 zones. 1 waarin een kanon stond en één waar ik diverse infantrie bewegingen verwachte. Hierbij uiteraard rekening gehouden met de stand van de zon (Vandaag was het tijdens de slag prachtig weer, de zon scheen volop en omdat het midden op de dag is de zon aan mijn rechterkant gehouden, omdat teveel tegenlicht hier naar mijn beleving niet zou werken). Omdat het verschil tussen 'hemel & aarde' vanmiddag best fors was, voortdurende een laag standpunt gekozen, en eigenlijk zo veel als mogelijk een gesloten kader, zonder lucht proberen te schieten.


Maar niet alleen de plaatsing van de zon is essentieel, vooral ook hoe schiet je beelden die 'authentiek' overkomen. Wat ik wilde voorkomen is dat het publiek in de achtergrond zou opvallen en overheersen, of landschapselementen te vermijden die niet passen bij de sfeer. (er stonden elektramasten in een bepaalde hoek van het terrein) 

 

Focus

Door je niet als een gek te gaan bewegen, en zorgvuldig de elementen vast te leggen heb ik uiteindelijk 3 series gefotografeerd. De serie van de slag toon ik onderstaand, maar ik heb ook een serie van 'markante koppen' en een serie van het 'kampement'. Doordat we op tijd waren en de deelnemers aan de slag er ook al eerder waren konden we vooraf de personages vastleggen. Naderhand zijn we nog naar het kampement geweest en daar ook een impressie van kunnen maken. Zo voorkom je dat je als een 'dolle' gaat fotograferen.

Achteraf heb ik e.e.a. nabewerkt in Lightroom en het een nostalgische toning gegeven, passend bij de sfeer. 

 

Onderstaand tref je een serie foto's van de slag aan die ongeveer een uur duurde. Precies lang genoeg, want mijn CF kaartje van de Canon was ook helemaal vol, mede omdat ik er ook voor had gekozen om in continu opname stand te fotograferen.... ;-) kortom zorg dat je voldoende geheugenkaartjes meeneemt! Ook zonnebrand zou vandaag géén slecht idee zijn, gezien de kleur op mijn gezicht :-)

Foto impressie van de slag

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Rob van der laan (zaterdag, 31 mei 2014 23:11)

  Wat een prachtige serie foto's Bob.

 • #2

  P@tje (zondag, 01 juni 2014 08:27)

  Mooie impressie laat je zien. Het is net of we er tussen staan (op afstand) dan. En zoals je zelf al aangeeft is het jammer vwb de lucht en vind persoonlijk dan ook die foto's zonder de betere qua kleur. En in mijn ogen is de eerste foto voor mij het mooist, kleuren knallen lekker, mooie compo, dus ja geslaagd!

 • #3

  Bram (dinsdag, 12 augustus 2014 08:18)

  Mooie serie en verslag Dave, hier had ik graag bij geweest
  Uiteraard met de camera.


Recente foto's

Magic moment @Rockanje beach
Belvedere Moastero di Sabiona
Molen de Vlinder in Deil op 1e Pinksterdag 2018
Kasteel Doornenburg #bluehour
Op de markt @Arnhem
Blue hour heaven Reitdiep Groningen
Molen de Adriaan @Haarlem
Focus filmtheater @Arnhem
Posbank en de lente
Bloesemtijd en je foto verwezenlijken
Onverwachts
Geur en kleur in Noordwijkerhout
Spring is here! Tijd voor bloesem
The Golden Gate Bridge of Emmerich (Dld.)
Buren in bloesemtijd anno 2015 'een historisch plaatje'
A year ago....
Huissen Loovelden, Het Eiland | A Sky full of colours
Huize Angerenstein te Arnhem
48 | De Oversteek Nijmegen
Monument voor de geallieerde vliegers in het Wolderwijd Harderwijk
Frozen landscape
Blue hour Castle Raesfeld (D)
The Eye in the Sky
Natuurfotografie is dat wel wat voor mij?
Afscheid nemen van de grote Siberische beer
The balloon from the archives
Instagram Lake Lago di Braies | Pragser Wildsee
Arnhem Centraal station
High tide
Enjoying the moment.....

Social


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.