Kieskeurig zijn

Tulpenroute 2014, Noordoostpolder
Een Nederlands tafereel, medewerkers van de bollenkweker inspecteren het tulpenveld (Fuji X-A1, ISO200, f/8, 1/320e, 16 mm.)

Gisteren voor de tweede keer, samen met Patrick, de Noordoostpolder bezocht en de Tulpenroute gereden. In tegenstelling tot 2013 wisten we dat de tulpen er mooi bij zouden staan. In 2013 waren we op 29 April nog net iets te vroeg. Nadat we eindelijk op de route zaten, konden we aan de hoeveelheid auto's geparkeerd in de berm goed zien waar een interessant bollenveld was. 

 

Keuzes maken

In tegenstelling tot 2013,  vaak doorgereden en niet telkens in en uit gestapt. Dit klinkt wat gemakzuchtig, maar als je een stuk gaat rijden om een bollenveld te fotograferen, dan wil je er het liefste zo dicht mogelijk bij komen en dus niet per sé een brede sloot en wuivende rietkraag voor je kleurrijke beeld hebben of tig fotograferende fotografen in je zoeker te zien krijgen. Dit kan op zich leuk zijn, maar als dan ook nog eens het harde licht frontaal in je beeld staat, dan kan het een keuze zijn om door te rijden.

Het was behoorlijk druk, met niet alleen fotografen, vooral dagjes mensen en ook die fotograferen... ja iedereen fotografeert. Meest hilarische voor mij blijft de man op leeftijd die met zijn tablet uit de auto stapt en met zo'n plank staat te fotograferen, blijft een kostelijk grappig gezicht. En misschien denken ze wel hetzelfde van mij, zo'n grote forse man die met zijn kleine Fuji X-A1 gehurkt rondloopt door de tulpen.

 

Geduld hebben

Uiteindelijk hebben we 2/3e van de route gereden. Bovenstaande foto is genomen tijdens onze eerste stop. Een eigenlijk was het voor mij direct al raak hier, hoewel iets meer de camera naar boven richten en je zou de hoogspanningskabels zien. Je compositie op je gemak maken is dus wel een vereiste. Hier werden we geholpen door een mooie rustige achtergrond dankzij de dijk, waarachter het Ramsdiep/Ketelmeer ligt. Dit is ook wat ik bedoel met kieskeurig zijn. Neem de omgeving in je op, kijk waar het licht vandaan komt en maak je keuze. En bedenk dat er altijd wel een ander moment of plaats komt om te fotograferen, heb geduld. 

 

Toen we hierna verder reden hebben we nog 2x gestopt, waarvan pas bij de derde stop we mede dankzij het lichtval boven een tulpenveld dankzij de sproeier een leuke regenboog cadeau kregen. Zie onderstaande foto's.

Kortom, de tulpenroute is en blijft een aanrader om te bezoeken, het is wel een stukkie rijden van veld naar veld, maar als je kieskeurig durft te zijn, dan kan dit zeker beloond worden zelfs met je kleine systeemcamera, iPad of spiegelreflex. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  P@tje (zondag, 20 april 2014 13:39)

  Was idd weer de moeite waard, ik word er heel vrolijk van. Al die kleuren typisch Hollands, i love it. Thanx voor weer een geweldige middag.

 • #2

  Texel de Heus (zondag, 20 april 2014 19:50)

  Complimenten voor je mooie tulpen serie, erg mooi gedaan.
  Vooral die met de regenboog in de beregening zijn plaatjes....
  Omdat we er zelf wonen, en vroegeraltijd in gewerkt hebben valt het
  je niet meer zo op hoe mooi het eigenlijk is.
  Leuk dat je mij er door de mooie plaatjes weer wat bewuster van maakt....LEUK.
  GROETEN.


Recente foto's

Het gelaagde landschap
The magnificent sky
I wanna see the rainbow in the sky
2 minutes before sunrise @Posbank Veluwezoom
C'ôte d'Opale: Audresselles sunset
Herfstgoud op de Posbank Veluwezoom
Arnhemse Sonsbeek waterval
Belvedere Moastero di Sabiona II
Kleuren + op de Veluwezoom
united colours of Autumn
C'ôte d'Opale: Audresselles op een stormachtige zondag
C'ôte d'Opale - Wissant weather changing
Côte d'Opale Cap Blanc-Nez on a rainy day part II
C'ote d'Opale Wissant 'pôles dans les vagues'
Côte d'Opale Cap Blanc-Nez on a rainy day
Hatertse vennen Three Rythm
7 minuten voor de regenbui
John Frostbrug Arnhem iconisch monument | Bridge too Liberation
Klassieke compositie van de Ginkelse heide #heidekoort
Blue hour molen Kinderdijk 2018
Kleurrijk op de Hatertse en Overasseltse vennen
Het paarse goud en de heidekoorts
How Low can you Go? | aan de Nijmeegse Waalbrug
de Posbank na de zomerse hitte van 2018
Panorama of Memories to #heathfeaver 2017
Moerputtenbrug
24 minuten voor zonsopkomst op de Posbank
Posbank 2018 het verhaal van heidekoorts na de hittegolf
Summer in the city of Arnhem
Gravestenebrug over de Spaarne @Haarlam

Social


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.