Fotografie, de verbindende factor

Zonsopkomst Ruinen
Magisch moment @Ruinen

Is fotografie nu een eenmans hobby of is er ook een sociaal aspect. Wat mij betreft beide. Al sinds ik 'serieus' begonnen met fotografie is het voor mij een hobby die ik deel met anderen. Of dit nu familie en vrienden zijn die zo nu en dan geconfronteerd worden met mijn opnames, bezoekers van dit blog of mijn verzameling op Flickr, ook er samen op uit trekken en andere fotografen ontmoeten is er een wezenlijk onderdeel van.

 

Delen is beleven

Het delen van foto's maakt het al dat je het samen beleefd. Nadat ik besmet raakte met het foto virus, merkte ik dat ik er genoegen in schepte als ik op de laptop of iPad mijn foto's kon tonen aan iedereen. Nog leuker werd het om foto's te delen via Flickr en zo van mensen die je niet kent reacties te krijgen op je foto's. Bijkomend effect daarvan; 'je krijgt via de beelden die je deelt een kijkje in zijn of haar achtertuin, kunt zo nu en dan ervaren hoe hij/zij tot dat beeld is gekomen qua techniek en je wisselt wat gegevens uit en vaak doe je er inspiratie op. Ook binnen de fotoclub heb je te maken met het sociale aspect. Immers je ziet dan tijdens een clubavond elkaars beeld, luistert naar elkaar en leert van elkaar! 

 

Samen

Maar het sociale aspect gaat verder dan leren, kijken en luisteren. 8 van 10 foto's die ik maak, maak ik samen met inmiddels vriend en fotomaatje P@tje! We hebben elkaar in 2011 ontmoet aan de Wörthersee in Oostenrijk, terwijl we hemelsbreed nog géén 100 meter alle enkele jaren van elkaar af wonen! Tijdens die zomeravond op vakantie maakten we de afspraak om als we weer thuis waren er eens samen op uit te trekken te gaan fotograferen. En dat betekend soms met je enkels in de blub in de kou bij een brug staan of 's ochtends of is het nog nacht ergens naar toe rijden om de dageraad vast te leggen. Eén ding is zeker - ik zou niet meer zonder zijn aanwezigheid kunnen, het maakt het net wat leuker en intenser. We gaan er zoals gezegd regelmatig samen op uit. Niet alleen omdat het veiliger, makkelijker of handiger is. Néé, vooral ook omdat het leuk is en we zo telkens weer op onze eigen manier het mooie van Nederland samen ontdekken. Alleen is ook maar alleen.

 

Ontmoetingen

Bijkomend effect van samen je hobby delen is dat je via elkaar weer nieuwe fotografen ontdekt en ideeën op doet. Zo kwam ik via Patrick terecht bij 'PinguïnPP' op fotodeelwebsite Flickr. En dankzij de fraaie beelden die hij maakte vanuit zijn directe omgeving kwamen we vanmorgen terecht in Ruinen. Ook dit is weer zo'n mooi voorbeeld van fotografie. Je leert er mensen door ontmoeten en als bijzaak ook vaak hele mooie fotoschenieke plekjes door vinden. Zo kwam ik via Aline van Weert in Zeeland en Kinderdijk terecht waar we ook Wim Zilver ontmoeten en later Sander Poppe. Toonde Peter Jaspers mij oud-Rotterdam en de Maasvlakte, toonde Jan Wedema ons zijn Hoogland in Noord Groningen, waar we ook enkele andere Groningse fotografen toen ontmoette en gingen we bij Eddy Blokhuis strobist fotografie doen in een grasveld. Deventer leerde ik beter kennen door Bob van den Berg en stond ik op een ladder op een dijk langs de Linge met Ronald Verwijs. Mooie is, fotografie is de verbindende factor!

 

Ja ik maak de foto, ik druk de ontspanknop in, maar zonder het sociale aspect zou ik niet mijn inspiratie hebben gehad om op verschillende plaatsen in Nederland unieke foto's te kunnen maken. Kortom, fotograferen doe je samen.... je herbeleefd het niet alleen samen zoals op Flickr of binnen je fotoclub, maar je beleefd het ook samen als je beelden gaat vastleggen! Kortom, spreek gerust eens af met elkaar - leerzaam, gezellig en veilig :-) Een aanrader wat mij betreft!

 

Onderstaand nog een paar foto's van vanmorgen :-)

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    PinguinPP (zondag, 13 april 2014 22:03)

    Je foto's wil je hoe dan ook delen. Dat begon bij mij door vakantie-kiekjes op een website te plaatsen. De reacties waren vaak positief dus leek het mij leuk om 2 jaar geleden deze bezigheid verder uit te nutten. Ik kocht een digitale spiegelreflex en ging op pad in de weekeinden. Ik ontdekte dat de ochtenden en avonden mooie beelden konden opleveren en ging steeds vaker de wekker zetten om a) de natuur in te trekken en b) foto's te maken. Foto's die ik nog nooit gemaakt had maar mijzelf verbaasden. Ik ging bij de plaatselijke fotoclub en kreeg de tip foto's te delen via Flickr en lid te worden van een paar Flickr-groups. Dat was leuk, er kwamen reacties op je foto's en ik kreeg volgers, zoals P@tje. Er volgde een 'gouden tip' van Dave en de belangstelling groeide. Daarmee steeg mijn enthousiasme voor fotografie. En vanochtend had ik de eer deze twee inspiratiebronnen te ontmoeten en 'mijn favoriete plekjes' te tonen. De zonsopkomst was mooi. De wat gure wind en het felle zonlicht lieten het Dwingelderveld helaas niet van z'n aller mooiste kant zien maar Dave heeft hierboven wel een mooie indruk achtergelaten hoe 'mijn achtertuin' eruit ziet. Heren, nogmaals bedankt voor een leuke ochtend en ik hoop dat het jullie het vroege tijdstip en de afstand waard was.


Recente foto's

Het gelaagde landschap
The magnificent sky
I wanna see the rainbow in the sky
2 minutes before sunrise @Posbank Veluwezoom
C'ôte d'Opale: Audresselles sunset
Herfstgoud op de Posbank Veluwezoom
Belvedere Moastero di Sabiona II
Kleuren + op de Veluwezoom
united colours of Autumn
C'ôte d'Opale: Audresselles op een stormachtige zondag
C'ôte d'Opale - Wissant weather changing
Côte d'Opale Cap Blanc-Nez on a rainy day part II
C'ote d'Opale Wissant  'pôles dans les vagues'
Côte d'Opale Cap Blanc-Nez on a rainy day
Hatertse vennen Three Rythm
Moerputtenbrug
7 minuten voor de regenbui
John Frostbrug Arnhem iconisch monument | Bridge too Liberation
Klassieke compositie van de Ginkelse heide #heidekoort
Blue hour molen Kinderdijk 2018
Kleurrijk op de Hatertse en Overasseltse vennen
24 minuten voor zonsopkomst op de Posbank
Het paarse goud en de heidekoorts
Posbank 2018 het verhaal van heidekoorts na de hittegolf
How Low can you Go? | aan de Nijmeegse Waalbrug
de Posbank na de zomerse hitte van 2018
Panorama of Memories to #heathfeaver 2017
Summer in the city of Arnhem
Gravestenebrug over de Spaarne @Haarlam
Arnhemse Sonsbeek waterval

Social


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.