Verrassing, Google en Texel

Analog Efex, mooie aanvulling op de NIK Collection (Silver Efex, Colour Efex etc etc)
Analog Efex NIK Collection

Herken je dat, verrast worden? Ik werd getriggerd door het woord verrast via een opmerking op de radio vanavond toen ik op de terugweg naar huis was en in de auto zat. Ook ontvang ik gisteren als opmerkingen van een vaste bezoeker, vriend uit Groningen op mijn laatste upload bij een foto op Flickr, ".....verrassend".

 

Verrast was ik zelf ook toen ik op Texel was in de herfstvakantie en daar de foto maakte van de Noordermolen, waarop dus de opmerking 'verrassend' betrekking heeft. Kom al velen jaren op dit prachtige waddeneiland, maar eigenlijk nooit aan de waddenkant.

 

Diezelfde verrassing had ik 's ochtends ook in de herfstvakantie in Texel ook toen ik de dijk overstak en dit prachtige plekkie vond, inclusief boot dobberend in de waddenzee. Helaas was het tij op een bijzonder ongunstig moment qua licht, maar als het getijde gunstig is dan vind je er als extraatje ook nog een oud bootje dat daar ligt die dan bij laag water tevoorschijn komt tussen de palen. Verrassend was de plaats opzich niet, daar was ik me al van bewust van dankzij het volgen van de prachtige foto's die Texel de Heus vaak maakt op Texel. 

 

De verrassing 
In dit hele verhaal staat die eerder genoemde foto van de Noordermolen op Texel eigenlijk centraal. Die foto heb ik dus omgezet naar zwart-wit en nabewerkt met het majestieuze fotobewerkings programma Silver Efex pro uit de Google NIK Collection. Gisteravond bedacht ik me dat ik ook weleens een foto van Texel, eerder gepubliceerd op Flickr,  van het haventje met de dukdalven kon bewerking in Silver Efex pro. Als gebruiker van Lightroom, navigeerde ik naar 'bewerken in' en trof tot mijn verbazing opeens Analog Efex Pro aan, tussen de plugins. Eigenlijk zonder het te beseffen opende ik dit programma en bovenstaande foto is het resultaat. 

 

Analog Efex 

Analog Efex Pro is als het ware de Instagram/Hipstamatic plugin binnen de NIK Collection. Je kunt er allerhande retro effecten mee simuleren en de foto als het ware een metamorfose mee geven, bijna alsog het uit de 'middeleeuwen' uit je camera is komen rollen. 

 

Google doet stiekum iets installeren, oh oh! 

Maar wat nog het meest verrassende is. Ik ben normaliter gewend dat een programma zoals bijvoorbeeld Lightroom aangeeft dat er een update is. Je download de update, installeert deze (PC gebruiker zonder ervaring met een Mac) en voila. Maar op één of andere manier heeft Google zelf de NIK plugins die ik op mijn PC heb staan geupdate en zelfs Analog Efex Pro erbij geïnstalleerd! Da's toch echt verrassend of niet. Na even gegoogled te hebben bleek deze nieuwe plugin ruim een week geleden uitgebracht te zijn....

 

Verrassingen zijn overal, alleen wat Google hier flikt is pas echt verrassend voor mij. Kortom Analog Efex Pro de verrassing van Google en een extra reden om de NIK Collection te downloaden, echt een aanrader. En dat stiekum installeren, hoe scary sommigen het ook mogen vinden..... laat het een verrassing voor je zijn. Verbaas je, maar erger je niet eraan..... want wie zich laat verrassen ontdekt de leukste dingen.....

 

//Dave

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  P@tje (zaterdag, 09 november 2013 07:41)

  Een extraatje is altijd leuk man. Al snap ik er helemaal niets van. Maar zoals je weet ben niet van de computers. Als ik iets heb weet ik 1/4 van wat ik er mee kan en moet. Maar uh achtergrond foto is toch wel vet hoor. Kleuren zijn gewoon top en extra aandikken kweet het niet....neeh niet doen.

 • #2

  PinguinPP (zaterdag, 09 november 2013 20:39)

  Verrast worden is meestal erg leuk. Zo ook vanmiddag. Gewandeld rondom kasteel Eerde. De route is slechts 3Km dus ik verlaat de route en loop verder het achterland in. Daar kom ik in de buurt van de Overijsselse Vecht die alweer aardig buiten zijn oevers is getreden en waar mensenhanden (nou ja...machines) de loop van het riviertje aan het aanpassen of herstellen zijn. Dat was verrassend, al dat water onder een mooie blauwe lucht met prachtige witte wolken.
  De verrassing op jouw computer zou ik persoonlijk als 'onaangenaam' willen betitelen. Ik had so-wie-so al mijn bedenkingen bij het feit dat Google NIK Software had ingelijfd en vond dat bericht dan ook zeer verrassend. Zo'n gerenommeerd bedrijf met toch specialistische software-producten in handen van deze Gigant...wat wil Google hiermee?
  Jij toont het eerste 'doel' al aan. 'Klanten' in hun macht krijgen...maar waarom de fotograaf of meer specifiek; foto's?...
  Ik weet het niet maar als mij dit was overkomen zou ik, denk ik, direct alle software van NIK verwijderen!...zijn ze nu helemaal gek geworden daar bij Google...ongevraagd de controle over mijn PC overnemen, ik dacht het NIET!
  Sorry Dave, wellicht is dit een verrassend bericht voor je maar ik ben echt bang voor de macht van Google. Google is en wordt zeker nog erger dan Microsoft en Apple samen. Kunnen we het stoppen?...ik vrees van niet want ieder geslaagd Open-Source project wordt uiteindelijk opgekocht door een gigant...verrassend?...ik denk het niet. It's all about money.

 • #3

  Aline (zondag, 10 november 2013 12:27)

  Ik ben ook niet zo gecharmeerd van dergelijke verrassingen....
  Natuurlijk is het leuk als je ineens ziet dat je er functionaliteit bij hebt, maar ik wil wel zelf bepalen of ik iets wel of niet installeer. De mogelijkheden van Nik zijn fantastisch, dat staat buiten kijf, maar toch he?
  Gisteren zag een andere tool waar ik over verrast was, waarom heb ik dit nog niet eerder gezien/gehoord? Ik ga zeker eens uitproberen wat dit http://www.topazlabs.com/store allemaal kan ;-)

 • #4

  Bram (dinsdag, 12 november 2013 21:24)

  Inderdaad verrassend, dat er zomaar zonder melding opeens wat wordt geïnstalleerd
  maar als het er dan toch op staat waarom er dan geen gebruik van maken, en dat is heel mooi gelukt, prachtige zwart wit foto


Recente foto's

A photographers dream
De Kraaijenberg op het Herikhuizerveld
Het paarse goud van de Posbank
Posbank 2019 'als de avond valt'
Nationaalpark Maasduinen
Vuurtoren Westhoofd in de duinen bij Groenedijk
Remains of the past @Vedersø Klit Danmark
The Houvig Fortification | Houvig Faestningen
Noctilicent Clouds - Lichtende nachtwolken boven Huissen Loovelden
Kleurrijk Deventer I
De kleine kerk van Homoet
De beroemde boom van de Posbank
Golden hour @Meinerswijk
About last night....
Finally
Horizontale panorama van de grote bloem Huissen
Panorama van Rhenen
KEMA of TenneT-toren te Arnhem
Hoofdstuk gesloten molens en tulpen fotograferen
Panorama van een Hollands cliché
Toyota Material Handling Nederland pre Blue Hour
Kinderdijk the Netherlands
Appingedam, de beroemde hangende keukens boven het Damsterdiep
Almost Gone
Blue hour Deventer aan de IJssel
Golden hour
nldazuu_ThyssenKrupp_2015 maart 18-33992.jpg
Kunstlichtfestival Kasteel Doornenburg
Fotograferen in Zeeland
In the distance

Social


Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.